Blue Monday: feit of fabel?

3 jaar geleden
Vandaag – 17 januari – is het blauwe maandag: de meest deprimerende dag van het jaar. Maar bestaat dit fenomeen echt, of is het een verzinsel?
‘Wetenschappelijke’ formule
De naam Cliff Arnall wordt vaak aan Blue Monday gekoppeld. De Britse psycholoog en docent aan de Universiteit van Cardiff bedacht in 2005 een ‘wetenschappelijke’ formule om aan te tonen dat mensen vaker depressieve gevoelens hebben op Blue Monday – de maandag van de laatste volle week van januari.
Volgens hem komt dat door een combinatie van factoren: de feestdagen zijn voorbij, mensen hebben veel gegeten en gedronken en voelen zich ongezond. Ze hebben veel geld uitgegeven aan kerstcadeaus en het volgende salaris laat nog even op zich wachten. Daarnaast is het koud, en vroeg donker. Volgens de Britse Mental Health Foundation ziet de formule er zo uit:
Publiciteitsstunt
Er kwam veel kritiek, want deze formule bleek totaal niet wetenschappelijk onderbouwd. Een artikel in het Britse blad The Guardian toonde zelfs aan dat Cliff Arnall z’n naam aan de term had ‘verkocht’. Blue Monday werd – inclusief formule – eerder bedacht door het Britse pr-bureau Porter Novelli, in opdracht van een reisbureau. Het moest ervoor zorgen dat mensen tickets naar de zon zouden boeken. Een publiciteitsstunt dus.
Gelukshormoon
Hoewel er dus geen blauwe maandag bestaat, hebben veel mensen in deze tijd wel degelijk last van een winterdip. Dat komt onder andere door de lage temperaturen en een gebrek aan zonlicht. Psychologie Magazine geeft vier simpele tips tegen sombere gevoelens: gezond eten, weinig alcohol en vooral regelmatig naar buiten gaan voor wat lichaamsbeweging. Hierdoor maken je hersenen namelijk endorfine aan: het bekende gelukshormoon.
Dus: laat Blue Monday je maandag niet verpesten, trek je schoenen aan en ga de deur uit!