The Base Gallery opent feestelijk met 'KoCo Airways'

The Base Gallery opent feestelijk met 'KoCo Airways'
Vanaf 26 april hebben ook kunstliefhebbers een plek om op adem te komen in The Base. Naast de bibliotheek, de Break Out Room en Health Club The Base is vanaf die datum ook The Base Gallery geopend met de expositie 'KoCo Airways' van Renée Koldewijn en Isan Corinde.

Renée Koldewijn
Na jarenlang werkzaam te zijn geweest als grafisch ontwerper, wijdt Renée Koldewijn zich de laatste jaren aan vrij werk. Een terugkerend element in haar werk is stof (vooral ‘Afrikaanse printjes’), die ze combineert met andere materialen en technieken. In haar beeldend werk gaat het om het verleggen van grenzen om zo steeds weer te vernieuwen. Waarom de stof schilderen als je ook een reep stof op een schilderij kunt plakken? Of deze zelfs over het schilderij heen kunt laten hangen?

Culturele uitwisseling
Haar grote inspiratiebron is de Afrikaanse cultuur, de invloed daarvan op andere culturen en de kunstvormen die daaruit zijn ontstaan. Centraal staan de non-verbale talen uit de Afrikaanse en Afro-Amerikaanse cultuur: talen waarmee je iets kunt vertellen zonder woorden, ontwikkeld tijdens de slavernij.

Talking Hats
De installatie Talking Hats uit 2013 is een voorbeeld van zo’n woordloze taal. Een verzameling kleine vrouwfiguren is getooid met verschillende hoofddoeken. De beeldengroep is geïnspireerd op de Angisa, de geheime taal van de hoofddoek die ontstond ten tijde van de slavernij in Suriname. Vrouwen communiceerden door middel van het vouwen van hun hoofddoek. Zo konden zij ondanks onderdrukking berichten uitwisselen als “Wacht op me op de hoek” of “Laat ze maar praten”. Renée voegt hier nog verschillende hedendaagse uitingen aan toe, zoals “Let’s dance”.

Isan Corinde
De afgelopen twee jaar heeft Renée samengewerkt met de Surinaamse kunstenaar Isan Corinde. Isan is bekend geworden met een kunstproject voor kinderen in het binnenland van Suriname. Hij schildert over zijn eigen leven op canvas en gebruikt ook veel gevonden en afvalmateriaal. Zowel Koldewijn als Corinde (die zich samen KoCo noemen) vinden het inspirerend om samen met andere kunstenaars te werken en te onderzoeken hoe verschillende culturen elkaar beïnvloeden. In 2015 exposeerden zij in Museum Volkenkunde Leiden met hun installatie Not Mama’s Umbrella in het kader van de 40-jarige onafhankelijkheid van Suriname.

Message in a Hat
Renées meest recente werk is Message in a Hat, een serie portretten met de hoed als symbool voor culturele uitwisseling in een hedendaagse vorm; schilderijen van mensen met hoeden, én gebruikte hoeden die door toevoeging van alledaagse voorwerpen een menselijk gezicht krijgen.

KoCo Airways
De titel voor deze expositie in The Base staat voor hun gedroomde luchtbrug van culturele uitwisseling tussen continenten. De laatste week van de expositie is Isan ook in het land. Dan brengen zij de titel tot leven in een levendig slotprogramma, waar over in de volgende nieuwsbrief meer.

Aanmelden voor de feestelijke opening van The Base Gallery op dinsdag 26 april kan hier: https://spotschiphol.nl/nl/events/opening-the-base-gallery-koco-airways

De expositie 'KoCo Airways' is t/m 18 juni te bezichtigen.
Gastcurator: Iris Dik, i.s.m. Make Art Productions

Annick Oosterlee

Community Manager
Schiphol Real Estate
Bekijk profiel

0 reacties