Street art met een sterke persoonlijkheid

Street art met een sterke persoonlijkheid
Los Angeles, London, Mexico, Barcelona, Brussel en straks ook op Schiphol. De Spaanse BTOY gaat street art toevoegen aan het kantoorgebied op de luchthaven. Ze schildert de prachtige portretten op de elektriciteitskasten die her en der verspreid staan.

Street art is tijdelijk. En daarom moet je regelmatig werk van nieuwe kunstenaars toevoegen, is de filosofie van Anna Stolyarova, die de Spaanse kunstenares naar Schiphol haalt. Anna is directeur van Street Art Museum of Amsterdam en heeft mede de street art op Schiphol geïntroduceerd.

Uruguayaanse vader
Sinds 2016 hebben drie kunstenaars het gebied opgeleukt: Oak Oak, Sandrine en Orticanoodles. Deze artiesten voegden vooral knipoogjes en grapjes toe in hun street art. BTOY werkt op een andere manier, zegt Anna. “Ze is sterke persoonlijkheid en wil met haar street art een statement maken.” En dat is niet toevallig. Ze komt uit Barcelona, maar heeft een Uruguayaanse vader, een activist die zijn land moest ontvluchten vanwege een dictatoriaal bewind.

Elektriciteitskasten
BTOY begon haar carrière in de straten van Barcelona. Op veel van haar werken staan beroemdheden, die voor de rechten van vrouwen streden. Anna: ”Ze gebruikt een stencil techniek en schildert stilistisch, gedetailleerd en heel precies. Dat is ook nodig, want de street art gaat ze op de elektriciteitskasten schilderen die in het kantoorgebied staan. Street artists willen het liefst een hele wand claimen, maar BTOY kan werken op kleine oppervlaktes en die vervolgens prachtig en gedetailleerd invullen.”

Street art tour
De nieuwe street art zal natuurlijk ook in de maandelijkse tour “Office Walk With a Twist” worden opgenomen. Tijdens deze tour leidt Anna je langs verschillende kunstwerken en vertelt hierover. Het leuke van street art is dat het je soms niet eens opvalt. Maar als iemand je erop wijst, dan kijk je met heel andere ogen naar het gebied.
Een aantal werken van de eerste street artist Oak Oak wordt binnenkort verwijderd, de kunstwerken van Sandrine zullen nog één keer worden bijgewerkt. Anna: “Door steeds te vernieuwen blijft het voor iedereen interessant. Als je een tour hebt meegemaakt en je gaat een jaar later weer, is het heel anders. En zo is het ook met Schiphol, dat ook continu in beweging blijft.”

Meebepalen
BTOY zal vijf ‘street art pieces’ plaatsen in Schiphol CBD en vijf pieces in Schiphol Oost. Dat laatste is nieuw, want hier is momenteel nog geen street art te zien. Het leuke is dat de leden van Spot community kunnen meebepalen welke portretten er in het gebied worden geplaatst. De leden kunnen stemmen uit een lijst van inspirerende denkers, ondernemers en celebrities. Later daarover meer…

Wil je meer weten over street art op Schiphol? Lees dan dit interview met Anna Stolyarova uit 2017: https://spotschiphol.nl/nl/news/anna-stolyarova-over-illegale-kunst-in-een-corporate-omgeving

Nog één keer genieten van de werken van Oak Oak en Sandrine voordat deze worden verwijderd? Schrijf je in voor de eerstvolgende Office Walk With a Twist op 24 april: https://spotschiphol.nl/en/events/office-walk-with-a-twist-9

Annick Oosterlee

Community Manager
Schiphol Real Estate
Bekijk profiel

0 reacties