Start-up op Schiphol werkt aan omgeving die het brein stimuleert

Start-up op Schiphol werkt aan omgeving die het brein stimuleert
De ruimtes waarin wij dagelijks verblijven, zijn totaal anders dan de omgeving waar de mens de afgelopen eeuwen leefde. We brengen de dag voor een groot deel binnen en zittend door. Dat deden we vroeger niet. Ons brein heeft zich in de afgelopen decennia niet aan de nieuwe woon- en werkomgeving kunnen aanpassen. Het staat vast dat dit negatieve consequenties heeft voor de conditie van ons brein. En die conditie is belangrijk voor het functioneren van een mens.

Een team van designers en een psychologe is op Schiphol gestart met het onderzoeken van de mogelijkheden om ons brein door de werkomgeving te laten stimuleren. Zij doen dit onder de naam ‘Enrichers’, wat slaat op Environmental Enrichment; het verrijken van de (werk)omgeving. Enrichers onderzoekt en ontwerpt ruimtes die het neurologisch functioneren van de mens optimaliseren. De start-up werkt samen met de University of Cambridge en wordt gefaciliteerd (gesteund) door Schiphol Real Estate.

“Een gezond brein zorgt voor meer weerstand en maakt ons gezonder en gelukkiger”, vertelt designer Govert Flint. “Onze hersenen moeten getraind worden om in conditie te blijven. Net zoals we ons hart moeten trainen om lichamelijk fit te blijven. De omgeving kan daarin een belangrijke rol spelen. Die omgeving beïnvloedt ook de werkprestatie, productiviteit en ziekteverzuim. De tijdelijke ruimte die we in kantoorgebouw The Base hebben gekregen, gebruiken we als onderzoekslab. Het idee is dat mensen hier tijdelijk kunnen werken of vergaderen. In ruil daarvoor vragen we hen medewerking aan ons onderzoek. We kunnen bijvoorbeeld vaststellen wat de omgeving doet met het stressniveau van mensen die actief zijn in onze kantoorlabomgeving.”

“Werkomgevingen bestaan vaak uit stimuli-arme ruimtes. Geen prikkels lijkt effectief, maar is het niet. We hebben daarom een drietal vergaderruimtes ontworpen die vijf vormen van prikkelende elementen bevatten maar verschillen in uitvoering. We willen onderzoeken wie wat van de verrijkte omgeving ervaart om te kunnen begrijpen op welke manier we omgevingsstimuli het beste kunnen toepassen. Met deze kennis zullen we nieuwe objecten en diensten ontwerpen die onze dagelijkse omgeving verrijken. Denk aan kantooromgevingen, gebieden of zelfs steden.”

“Environmental Enrichment is een onontgonnen terrein met een grote toekomst. Het heeft een bewezen breed scala aan positieve effecten op gedrag en hersenactiviteit. Het zorgt fysiek voor het ontstaan van nieuwe zenuwcellen en het vermogen van de hersen om zich aan te passen. Dit is zelfs belangrijk bij de preventie van hersenaandoeningen. Fantastisch toch om hier een bijdrage aan te leveren?” Meer weten? Kijk op www.enrichers.nl

Wil je een keer vergaderen in de Enriched Office? Ga naar www.schipholspacemaker.nl en klik op The Enriched Office. Indien je mee wilt werken aan het onderzoek van Enrichers, wordt de ruimte met 30% korting aangeboden.

Annick Oosterlee

Community Manager
Schiphol Real Estate
Bekijk profiel

0 reacties