Schiphol Career matcht talent en bedrijven op Schiphol

Schiphol Career matcht talent en bedrijven op Schiphol
Werken op Schiphol, wie wil dat nou niet? Dat zou je denken. Toch zoeken bedrijven op Schiphol zich een slag in de rondte naar nieuw talent. Schiphol Career moet soelaas gaan bieden.

De laatste tijd hoor je het vaker: er is krapte op de arbeidsmarkt. Ook de luchthaven Schiphol ontspringt de dans niet. Op de luchthaven staan duizenden vacatures open, bij kleine én grote bedrijven. Hoe komt dat?

Meer dan 600 bedrijven
“Mensen hebben geen idéé wat er allemaal aan werk te doen is op de luchthaven”, zegt programmamanager Ilhame Riyani van Luchtvaart Community Schiphol. “Ze kennen vooral de grote namen als KLM, Schiphol Group, Transavia en het Hilton, terwijl er meer dan 600 bedrijven zijn gevestigd op de luchthaven. Ze weten ook niet welke functies hier allemaal zijn. Dus vinden ze de vacatures niet.”

Instroom stimuleren
Schiphol Career is – als onderdeel van een breder sectoraal plan – ontwikkeld om daar verandering in te brengen. Afgelopen jaar heeft Luchtvaart Community Schiphol (LCS) samen met een projectgroep van Schiphol Group, Swissport, KLM en Vebego gewerkt aan deze wervingstool. Doel: de instroom van talent voor álle bedrijven op Schiphol stimuleren. In oktober is een eerste versie van Schiphol Career gepresenteerd tijdens het 10-jarig bestaan van LCS.

App en chatbot
Schiphol Career bestaat uit een app (alleen nog voor iOS-gebruikers) en een chatbot die werkt via Facebook Messenger. Wat doen de app en de chatbot precies?

“In de app en de chatbot staan vacatures voor banen en stages bij ruim 300 bedrijven op Schiphol”, zegt Ilhame. “De gebruiker beantwoordt vragen en krijgt op basis van zijn antwoorden bijpassende aanbevelingen te zien. Dit kan een vacature zijn, maar ook een bedrijf of een beroep dat bij hem past. Aanbevelingen kan hij liken, overslaan of disliken. Hoe meer vragen de gebruiker beantwoordt, hoe beter de engine hem leert kennen en hoe relevanter de aanbevelingen die hij te zien krijgt.”

Match
Zo brengt Schiphol Career door middel van technologie, data en artificiële intelligentie vraag en aanbod op een talentgerichte wijze direct bij elkaar. Op deze manier vinden gebruikers ook vacatures, functies en bedrijven waar ze zelf misschien niet naar zouden zoeken. En krijgen ook de kleinere en minder bekende bedrijven op Schiphol een kans om nieuw talent aan zich te binden.” Zodra een gebruiker een match heeft – “Het is net Tinder!”, grapt Ilhame – neemt die zelf contact op met het bedrijf.

Sinds 1 mei is Schiphol Career echt live en loopt een online campagne om zo veel mogelijk gebruikers te werven. Ook je mening geven over de app? Je feedback kun je sturen aan ilhame.riyani@schiphol.nl.

AAN DE SLAG?
Wil je alvast ervaring opdoen met de Schiphol Career App of chatbot? Klik op een van de onderstaande links en je kunt direct aan de slag.

Apple App Store
https://itunes.apple.com/us/app/schiphol-career/id1196448300

Chatbot via Facebook Messenger
http://m.me/schipholcareer/

Schiphol Career website
https://schipholcareer.nl/

Schiphol Career Facebook
https://www.facebook.com/schipholcareer

Annick Oosterlee

Community Manager
Schiphol Real Estate
Bekijk profiel

3 reacties

Hoe kan je, je als bedrijf aanmelden die personeel zoekt?
Ray Geysen, kun je mij laten weten voor welke organisatie jij werkt? Dan kan ik checken of jullie er al instaan.