Martin de Zwart: de community builder van Schiphol Oost

Martin de Zwart: de community builder van Schiphol Oost
Wie ben je?
Mijn naam is Martin de Zwart en ik ben eigenaar van WINGS food & drinks in de oude Toren op Schiphol Oost. Ik ben al 20 jaar werkzaam in het gebied. In 1995 ben ik via de Glendale Group met Juggle Juice op Schiphol Plaza gestart. Dit was snel een groot succes onder ander vanwege de langere openingstijden in tegenstelling tot de andere horecagelegenheden op Plaza.

Wat doe je nu?
In 1998 hebben wij met de Glendale Group al een plan van een restaurant in de Toren ingediend. Pas veel later was daar interesse in, vooral ook omdat voorgaande initiatieven zoals een high level restaurant en een chinees niet erg succesvol waren. In 2009 ben ik samen met mijn toenmalige business partner Loyd Vandenberg, eigenaar van de Glendale Group, Wings gestart. Het duurde anderhalf jaar voordat we de Toren weer positief op de kaart hebben kunnen zetten, maar nu is het een vaste stek voor een hechte groep medewerkers in Schiphol Oost.

Wat maakt Schiphol zo bijzonder?
Ik werk nu dus al een hele tijd in het gebied en ik heb het altijd erg naar mijn zin gehad. Toen ik nog op Plaza werkte, had ik via mijn horeca locaties veel goede contacten met onder andere het grondpersoneel. Zo heb ik bijvoorbeeld ook mijn vrouw leren kennen.
Mensen waren altijd netjes en beleefd en ik heb nooit vervelende akkevietjes meegemaakt. Dat is denk ik toch heel anders als je een café in bijvoorbeeld hartje Amsterdam hebt. En nu met WINGS zie ik hetzelfde. Mensen zijn professioneel en vriendelijk. Maar liefst 75% van onze gasten komt regelmatig terug. Deze mensen komen vooral uit Schiphol Oost maar we krijgen ook steeds meer bezoekers uit andere gebieden zoals Badhoevedorp, Schiphol Rijk en zelfs Amstelveen.

Wat vind je van het idee van een Schiphol community?
Al jaren geleden werden er bijeenkomsten georganiseerd voor medewerkers van Schiphol (in The Challenge in Hoofddorp) of bezoekers van bijvoorbeeld Rembrandt ( Beachvolleybal toernooi). Dit waren altijd zeer goed bezochte evenementen omdat mensen het leuk vinden om iets te ondernemen met anderen uit het gebied. Je ziet dan al een soort van community vorming ontstaan. Ook rondom WINGS zie je dat na een aantal jaar onze initiatieven, zoals de winter bbq en hollandse avond erg populair zijn. Daarbij kun je zonder reservering eigenlijk niet lunchen bij ons. Rondom het middaguur zit het hier gewoon vol.

Is de beleving In Schiphol Oost anders dan de rest van het gebied?
In Schiphol Oost heb ik in tegenstelling tot Plaza natuurlijk niet te maken met reizigers. Maar wat je wel ziet is dat de houding van medewerkers hetzelfde is. Het zijn fijne mensen om voor te werken en er valt echt iets moois op te bouwen voor en met deze mensen. Wat mij betreft blijf ik dus lekker hier tot mijn pensioen werken zodat we samen nog veel leuke dingen kunnen gaan doen.

Aan wie zou je het stokje willen doorgeven?
Het stokje zou ik graag willen overdragen aan Paul Rijkhof van Paolo Salotto. Hij is ook al vanaf 1995 werkzaam op Plaza en is altijd zeer actief geweest in de marketing commissie en ondernemers vereniging op Schiphol Plaza.

Annick Oosterlee

Community Manager
Schiphol Real Estate
Bekijk profiel

0 reacties