Een volwaardige AirportCity heeft ook een Airportfarm

Een volwaardige AirportCity heeft ook een Airportfarm
Op anderhalve kilometer van de kaagbaan heeft Paul Bos 20 hectare weiland met 100 schapen en pacht hij 24 hectare voor akkerbouw. Naast boer is Paul ook coach en adviseur. De boerderij wordt dan gebruikt als omgeving voor inspiratie en natuurlijke groei. Onder de naam Boer Bos combineert hij de werelden van boer en coach.

“Tien jaar lang was ik managing partner van een middelgroot marketingcommunicatie-adviesbureau. Maar ik kwam er steeds meer achter dat ik iets anders wilde”, vertelt Paul Bos. “In 1998 besloot ik na een korte sabbatical te switchen naar de boerderij van mijn ouders. Pa had al vaker gevraagd of ik iets met de boerderij wilde. Mijn antwoord was steevast dat ik daar geen interesse in had. Twee jaar later nam ik alles over en was ik ineens boer. De eerste jaren heb ik geïnvesteerd in de kudde schapen en in akkerbouwproducten. Dat leverde biologisch vlees en aardappelen op. Deze producten vonden al snel hun weg naar winkeliers en restaurants in de regio.

Ondertussen kreeg ik ook regelmatig verzoeken van oud-klanten of ze nog eens langs mochten komen. In een andere omgeving praten over dilemma’s, werk, carrière of het team. Zo is vanzelf het coachen ontstaan. Het leven op een boerderij heeft veel paralellen met het bedrijfsleven. Vaak komen managers bij me met de vraag hoe ze het team meekrijgen bij verandering. Dan loop ik met ze naar de kudde schapen en vraag ze om deze te verplaatsen. In plaats van de kudde te observeren gaan ze meteen op de kudde af. Schapen zijn vluchtdieren en rennen weg. Ze hebben behoefte aan rust, geduld en veiligheid. Dit is nou precies wat in de praktijk van de manager gebeurt. Zo’n ervaring met de kudde heeft veel meer impact dan een managementtraining in een zaaltje met een flipover.

Boeren managen de natuur. Daar kunnen we veel van leren. Om een akker tot wasdom te laten komen moet je spitten, onkruid verwijderen, gewassen poten en water geven. Dan gaan de gewassen groeien. Een boer faciliteert zo goed mogelijk. Hij roept niet constant ‘Ga toch eens groeien!’. Optimaal faciliteren is wat een goede manager ook zou moeten doen. Eigenlijk de potentie van de ander ‘bevrijden’.

Ik ben opgegroeid op deze boerderij en met Schiphol als buurman. Boeren in de omgeving kunnen ontzettend veel voor de luchthaven betekenen. Alle mensen die daar werken moeten eten en hebben behoefte aan inspiratie en recreatie. Dat kunnen boeren in de omgeving bieden. Kijkend naar de opkomst van stadsboerderijen zeg ik ‘een volwaardige AirportCity heeft ook een AirportFarm!”

Annick Oosterlee

Community Manager
Schiphol Real Estate
Bekijk profiel

0 reacties