Anna Stolyarova over 'illegale’ kunst in een corporate omgeving

Anna Stolyarova over 'illegale’ kunst in een corporate omgeving
Anna Stolyarova is geboren in de Oekraïne, vertrok op haar 18e naar Londen, reisde over de hele wereld en woont nu in Nederland. Ze werkte op diverse advocatenkantoren en na een succesvolle carrière in e-commerce combineerde ze haar werk en passie: ze startte het Street Art Museum in Amsterdam.

Wereldwijde subcultuur
“Door de reizen die ik voor mijn werk maakte, kwam ik in allerlei steden. Meer dan het kantoor en het hotel zag ik dan niet. Ik ging steden ontdekken en ‘ontsnapte’ dan even uit de corporate omgeving. Toen is mijn fascinatie voor street art ontstaan. Ik leerde het werk van street artists herkennen en ontdekte een wereldwijde subcultuur die nieuw voor me was. Street art is altijd origineel en vertelt met afbeeldingen op bijvoorbeeld bruggen en muren een verhaal. Dat kan een politieke boodschap zijn, een kritische blik, een parodie of iets persoonlijks.”

Street art is marketing voor Nieuw-West
“Ik woon in Amsterdam Nieuw-West en bedacht dat dit stadsdeel een mooie omgeving voor street art zou kunnen zijn. Het verraste me dat bewoners uit de buurt zich eigenlijk heel snel achter mijn initiatief schaarden. Eindelijk gebeurde er iets in hun grijze buurt. De wijk fleurde op en bewoners waren trots! Inmiddels worden er excursies georganiseerd. Russen, Chinezen, ja echt mensen uit de hele wereld worden langs de kunstwerken geleid. Ze ontdekken ook dat Amsterdam veel meer is dan alleen het centrum. Sinds kort hebben we zelfs een Street Art Museum. Street art is marketing voor Nieuw-West maar dan ‘funkier’.”

Street art op Schiphol
“Het is natuurlijk ontzettend bijzonder dat een corporate omgeving als Schiphol street art heeft omarmd. ‘Illegale’ kunst op een luchthaven nota bene. Dé omgeving waarin alles tot in de puntjes is geregeld en geordend. Voor Schiphol een gedurfd experiment en voor de kunstenaars een enorme uitdaging en kans. Uiteindelijk is street art op Schiphol Central Business District bedoeld om mensen die op Schiphol werken te verassen. We hebben vorig jaar op Schiphol excursies langs kunstwerken van de Franse artist Oak Oak georganiseerd. Sommige werken zijn opvallend, andere wat verborgen. Deelnemers aan de excursies zijn ontzettend enthousiast. Over de kunst en over het feit dat ze op plekken zijn gekomen die ze nog nooit hadden gezien!”

-------------------------------------

Op 7 februari, 14 maart en 11 april organiseert Spot wandelingen langs de nieuwe kunstwerken van Franse street artist Sandrine. Deze ‘Office Walks With a Twist’ duren een uur. Ze starten om 12:00 en eindigen om 13:00. Anna Stolyarova leidt je persoonlijk langs een aantal bijzondere kunstwerken.

Aanmelden voor de Office Walk With a Twist van 7 februari:
https://spotschiphol.nl/nl/events/office-walk-with-a-twist-1

Aanmelden voor de Office Walk With a Twist van 14 maart:
https://spotschiphol.nl/nl/events/office-walk-with-a-twist-2

Aanmelden voor de Office Walk With a Twist van 11 april:
https://spotschiphol.nl/nl/events/office-walk-with-a-twist-3

Annick Oosterlee

Community Manager
Schiphol Real Estate
Bekijk profiel

3 reacties

Great to see the office walk coming around again! After the previous trip, I recently put my teenage son in contact with Anna Stolyarova - and next week he's doing a short internship at the Street Art Museum Amsterdam. For sure that wouldn't have happened without the Spot Schiphol Community! :)