De Fortune Bar is een van die fijne plekken op WTC Schiphol waar je prima koffie kunt drinken. Grote kans dat je daar barista Dana Petlan tegenkomt. Koffie is haar grote passie. Spot Schiphol doet (virtueel) een bakkie met haar.
Hoe is jouw passie voor koffie ontstaan?
“Die is begonnen toen ik klein was. Mijn vader vond het heerlijk om met zijn kinderen een kopje koffie te drinken. Mijn zus lustte geen koffie en dronk alleen thee. Ik kreeg al vrij snel een drupje koffie in mijn melk om aan de smaak te wennen. Nu ben ik helemaal koffieverslaafd.”
Wanneer wist je ‘ik word barista’?
“Vijf jaar geleden bereidde ik voor het eerst koffie bij een cateraar. Toen ze daar een van de eerste espressobars plaatsten, wist niemand hoe je daarmee moest omgaan. Ik voelde me meteen geroepen erin te duiken. Vervolgens ging ik werken bij Vermaat Groep, daar leerde barista Michael de Vries me alle kneepjes van het vak. Ik volgde workshops en trainingen, won in die periode de Talent Game Award van Vermaat Groep en groeide door tot gediplomeerd trainer. Onlangs rondde ik mijn Master Barista Program, een jaaropleiding van de International Coffee and Tea Academy in Den Haag, af. Nu geef ik zelf trainingen aan mijn collega’s.”
Wat leer je bij zo’n Master Barista Program?
“Je leert proeven, onderscheid maken tussen de koffies, hoe je koffie brandt en hoe je slow koffie zet. Kortom, alles wat je maar kunt bedenken. Ik ben daardoor echt een fijnproever geworden. Ik begin mijn dag met koffie en drink het als ik niet lekker in mijn vel zit. Koffie maakt of breekt mijn dag.”
Wat is het geheim van goede koffie?
“Liefde! Koffie die met liefde en aandacht gemaakt wordt, smaakt het allerbeste. Daarnaast zijn er natuurlijk meer zaken die de smaak beïnvloeden: boonsoort, zuurstof, luchtvochtigheid, temperatuur van het water, melksoort enzovoort. De meest gemaakte fouten: de koffie is te bitter of te waterig. Als barista wil ik het beste uit de boon halen en daarbij draait het om de juiste verhoudingen. Dat is een spel tussen mij en de machine.”
Wat is nu je missie?
“Ik wil het allerbeste halen uit de mensen die ik train, zodat overal de kwaliteit van koffie nog beter wordt. Corona biedt mij een onverwacht voordeel. Ineens heb ik meer tijd om op pad te gaan: ik wil graag zoveel mogelijk locaties van Vermaat bezoeken om mijn kennis en passie voor koffie te delen. Ik heb er inmiddels al 15 bezocht.”
Koffie à la Dana: zo zet je thuis een (feestelijke) latte macchiato
- Maak een espresso in een voorverwarmd glaasje of kannetje.
- Schuim de (haver-, soja of kokos-)melk in een melkschuimer.
- Draai daarna de melkschuimer even.
- Schenk de melk tot het randje van het glas.
- Giet de espresso erbij in het midden.
- Maak het feestelijk door op de bodem van een wijnglas of champagneglas een laagje (hazelnoot-)siroop te schenken, daarna de melk, dan de koffie en top dit af met slagroom en cacao. Vrolijk kerstfeest!
Mis jij Dana (en haar koffie) ook zo door het thuiswerken? Laat een leuk berichtje voor haar achter in de comments!