Is er buitenaards leven?

Is er buitenaards leven?
Zes inspirerende sprekers deden hun verhaal tijdens het TEDxAmsterdamSalon op 29 november in The Base. Een van hen was Rob van den Berg, directeur Space Expo Noordwijk, die over buitenaards leven vertelde. “Wie weet krijgen we morgen de eerste radiosignalen binnen.”


Is er buitenaards leven in de ruimte?
Rob: “Als er ergens in de ruimte vloeibaar water wordt gevonden, gaan wetenschappers ervan uit dat de omstandigheden gunstig zijn voor het ontstaan van leven. Er zijn binnen ons zonnestelsel al plekken gevonden waar vloeibaar water is. Onder het ijs van de manen van Jupiter en Saturnus is vloeibaar water aanwezig en we weten dat er vroeger op Mars oceanen van water waren. Als je weet dat er ongelooflijk veel planeten in het universum zijn die op de aarde lijken, dan moet er op andere plekken leven zijn. De meeste wetenschappers denken dat er buitenaards leven bestaat. Zo denk ik er zelf ook zo over, zeker. Alleen is het nog nooit aangetoond. Bij buitenaards leven kun je denken aan eencellig leven, zoals algen en bacteriën. Wetenschappers zijn al heel blij als daar bewijzen van worden gevonden. Mogelijk bestaat er complex leven, zoals planten, dieren en intelligent leven.”


Hoe zoeken jullie naar buitenaards leven?
“Dat gebeurt met telescopen op aarde en ruimtetelescopen. Met de nieuwe generatie telescopen zijn we in staat bepaalde gassen op planeten te meten, zoals zuurstof, en dan zijn er sterke aanwijzingen dat er leven is. We doen onderzoek met radiotelescopen. Als er ergens anders intelligent leven bestaat, mag je aannemen dat ze signalen versturen. We speuren al tientallen jaren naar radiosignalen, maar we hebben nog nooit iets waargenomen. Of het dan zin heeft? Ja, er zijn nog zoveel sterren en planeten om naar te zoeken. Wie weet krijgen we morgen de eerste radiosignalen binnen.”


En als je echt buitenaards leven wilt bewijzen?
“Dan moet je een satelliet langs sturen. Daar zit het probleem. Naar Mars zijn we zeven maanden onderweg, naar een maan van Jupiter tien jaar, naar een andere ster tienduizenden jaren. Dat is natuurlijk niet te doen en het frustrerende. Als we sporen van leven aantreffen, kunnen we er niet naartoe.”


Welke andere spreker vond je interessant tijdens TEDx?
“Een kunstenaar vertelde ook over het heelal. Hij gaf aan dat we niet technologie naar de maan moeten brengen, maar opnieuw moeten beginnen op de maan, zoals onze voorvaderen tijdens het begin van onze beschaving. Dat idee wil hij als kunstconcept naar de maan brengen.”


Wat heeft Space Expo met Schiphol gemeen?
“De ruimtevaart en luchtvaart groeien steeds dichter naar elkaar toe. Luchthavens zullen in de toekomst plekken zijn waar toeristische ruimtevaart plaatsvindt. Bedrijven als Blue Origin en Virgin Galactic willen bemande ruimtevluchten aanbieden aan betalende klanten. Er komen raketvliegtuigen die binnen een uur van New York naar Sydney vliegen. De luchthavens van nu zijn de ruimtevaarthavens van de toekomst. Op Schiphol zal het nog even op zich laten wachten, naar verwachting enkele tientallen jaren. Maar als het echt - letterlijk - een grote vlucht neemt, dan moet je gebruik maken van bestaande luchthavens die een gedeelte van hun capaciteit afstaan aan de ruimtevaart. Nu al worden gespecialiseerde ruimtevaarthavens gebouwd, zoals Virgin Galactic doet in New Mexico (VS). Elon Musk heeft aangekondigd dat hij een ruimtehaven wil bouwen in de zee voor New York. Het zijn interessante vooruitzichten.”

Annick Oosterlee

Community Manager
Schiphol Real Estate
View profile

0 comments